Persbericht REA Antwerpen: uitspraak in de zaak van een internationale criminele organisatie

01/10/2024

Op 1 oktober 2024 heeft de correctionele rechtbank te Mechelen uitspraak gedaan in een zaak van oplichting door een internationale criminele organisatie. Elf beklaagden stonden terecht.

De leiders en leden van de criminele organisatie stonden terecht voor verschillende tenlasteleggingen aangaande oplichting, vervalste bankbiljetten, diefstal van Bitcoins, vervalste identiteitspapieren, en hacking. 

De feiten vonden plaats tussen september 2020 en oktober 2021 in Mol, Koksijde, Amsterdam en Milaan. De beklaagden hebben verschillende Europese nationaliteiten waaronder Belgisch, Nederlands, Italiaans, Servisch en Kroatisch.

De criminele organisatie ging op zoek naar vermogende slachtoffers die waardevol vastgoed te koop zetten.  De zogenaamde koper profileerde zich als een vermogende druk bezette ondernemer die vaak in het buitenland werkt waardoor er op die plaatsen kan worden afgesproken.  Er worden financiële adviseurs en taxateurs op de slachtoffers afgestuurd om de illusie van macht, geld en welgesteldheid te scheppen.  Onmiddellijk wordt aangestuurd op het sluiten van een nevenovereenkomst bijvoorbeeld om commissies te betalen, doch ondertussen wordt het vertrouwen verder gewekt door contact op te nemen met notarissen en daar (vervalste) paspoorten voor te leggen.  Er wordt snel geschakeld tussen opeenvolgende identiteiten waardoor na de feiten vooral verwarring achterblijft die een concrete identificatie van de daders bemoeilijkt.  Er wordt gebruikt gemaakt van commerciële en financiële structuren zoals cryptovaluta en bijhorende apps.

Ze hebben in België meerdere slachtoffers gemaakt. In sommige gevallen hebben deze mensen Bitcoins aangekocht die vervolgens gestolen werden. In andere situaties ging het dan weer om staven goud die gestolen werden.

De leiders van de criminele organisatie worden bij verstek veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen. Eerste beklaagde is spoorloos en wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 80.000 euro. Tweede beklaagde heeft in voorhechtenis gezeten gedurende 7 maanden, de borgsom wordt verbeurd verklaard. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en een geldboete van 80.000 euro.

De leden van de criminele organisatie worden veroordeeld tot straffen variërend van werkstraffen, straffen met uitstel, tot effectieve gevangenisstraffen, afhankelijk van de feiten, hun strafverleden, hun persoonlijkheid, levensomstandigheden, enz. 

In het burgerlijk deel, worden eerste en derde beklaagde veroordeeld tot een provisionele materiële schadevergoeding van 1.376.114,60 euro en een morele schadevergoeding van 5.000 euro.

 

 

 

 

A

B

C

D

E

F

G

H

uitspraak

 

 

nationaliteit

leiding criminele org.

oplichting

vervalste bankbiljetten

informaticabedrog

valsheid in informatica

externe hacking

poging tot oplichting

lid criminele org.

 

1

 

NL

x

 

x

x

x

x

x

 

5 jaar gevangenisstr. + 80.000 euro boete

2

 

IT

x

 

x

 

x

 

x

 

4 jaar gevangenisstr. + 80.000 euro boete

3

 

BE

 

 

 

x

x

x

 

x

3 jaar gevangenisst.*

+ 40.000 euro boete

4

 

NL

 

x

x

x

 

 

x

x

3 jaar gevangenisst.* + 16.000 euro boete

5

 

NL

 

 

x

 

x

 

x

x

20m gevangenisst.*

+ 16.000 euro boete

6

 

NL

 

 

x

 

x

 

x

x

18m gevangenisst.

+ 8.000 euro boete

7

 

NL

 

 

x

 

x

 

x

x

18m gevangenisst.

+ 8.000 euro boete

8

 

NL

 

 

x

 

x

 

x

x

18m gevangenisst.

+ 8.000 euro boete

9

 

BE

 

 

x

 

x

 

x

x

WS 100u

+ 8.000 euro boete

10

 

HR

 

x

x

 

 

 

 

x

1 jaar gevangenisst.*

+ 8.000 euro boete

11

 

RS

 

 

 

 

 

 

 

x

WS 100u

+ 8.000 euro boete