Formulieren
Dit verzoekschrift kan gebruikt worden om beroep aan te tekenen tegen een beslissing in ‘sociale zaken’.
Een sociale zaak betreft een geschil tussen een sociaal verzekerde en een overheids- of verzekeringsinstelling inzake:
- arbeidsongevallen en beroepsziekten;
- sociale zekerheid (arbeidsongeschiktheid, ziekte, werkloosheid, kinderbijslag en pensioen);
- sociale bijstand (leefloon en maatschappelijke dienstverlening door het OCMW, financiële tegemoetkomingen voor personen met een handicap, inkomensgarantie voor ouderen).
Het verzoekschrift moet bij de griffie van de arbeidsrechtbank worden ingediend. Het kan ook aangetekend naar de arbeidsrechtbank worden verstuurd. Het is aan te raden ook de bestreden beslissing te voegen.
Na ontvangst van het verzoekschrift verstuurt de griffier naar de partijen een brief om te verschijnen op de zitting. De datum van de zitting wordt vastgesteld door de rechter.
OPGELET: dit verzoekschrift kan niet gebruikt worden voor andere dan sociale zaken, zoals bijvoorbeeld geschillen tussen een werkgever en een werknemer naar aanleiding van de uitvoering of beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Om een beroep te doen op de Kamer Minnelijke Schikking (KMS) kan u een verzoekschrift indienen bij de arbeidsrechtbank. Een verzoekschrift kan worden neergelegd via e-deposit, in papier op de griffie van de arbeidsrechtbank of worden opgestuurd met de post. Vervolgens roept de griffier de partijen binnen de maand op in raadkamer. De verzoeningspoging verloopt mondeling. U mag eigen documenten (bewijsstukken) meebrengen naar deze zitting.
Om toegelaten te worden tot de procedure van collectieve schuldenregeling moet u een verzoekschrift indienen bij de arbeidsrechtbank. In dit verzoekschrift moet alle informatie over gezinssituatie, inkomsten, uitgaven en schulden opgeven.
Na ontvangst van het verzoekschrift zal de rechter beslissen of u al dan niet wordt toegelaten tot de collectieve schuldenregeling. U ontvangt deze beslissing via een aangetekende brief. Dit is de beschikking van toelaatbaarheid.
Indien u niet zelf aanwezig kan zijn op een zitting van de arbeidsrechtbank, kan u een volmacht geven om u te laten vertegenwoordigen. De wet laat u enkel toe volmacht te geven aan de echtgenoot, echtgenote, wettelijk samenwonende of aan een bloedverwante of aanverwante op voorwaarde dat de rechter de volmacht toelaat.
Gelieve bij deze volmacht een kopie van uw identiteitskaart te voegen.