Welkom
Welkom op de website van de politierechtbank van Leuven.
I. Samenstelling en bevoegdheden
De politierechtbank bestaat uit meerdere "kamers", waarvan de ene uitsluitend strafzaken behandelen, de andere uitsluitend burgerlijke zaken.
Voor de strafrechtelijke kamers worden de zaken quasi uitsluitend opgeroepen door het openbaar ministerie (afdeling politieparket) naar aanleiding van een proces-verbaal dat door de politie werd opgesteld. Het gaat in hoofdzaak om verkeersovertredingen, verkeersongevallen met of zonder doden en gewonden, niet-verzekering, openbare dronkenschap enz. Ook overtredingen die niets met het wegverkeer te maken hebben, zoals het niet-naleven van de schoolplicht, nachtlawaai, het opzettelijk beschadigen van roerende goederen (bv. krassen op een auto), inbreuken op het Veldwetboek of het Bosdecreet enz. worden door de strafrechtelijke afdeling van de politierechtbank behandeld.
De strafrechter zal de dader in de meeste gevallen een straf opleggen. Deze straf komt dan op het strafregister te staan.
Over het verloop van een strafprocedure voor de politierechtbank, de meest voorkomende overtredingen die vervolgd worden, de straffen, de schadevergoeding: klik hier.
De burgerlijke kamers behandelen de verkeersongevallen die niet voor de strafrechtelijke afdeling komen omdat de politie niet tussengekomen is en er enkel een Europees aanrijdingsformulier is ingevuld, of omdat het proces-verbaal van de politie door het parket werd geseponeerd (d.i. de procureur beslist na zijn onderzoek om de zaak te klasseren en dus geen straf te vorderen voor de strafrechtelijke kamers van de politierechtbank). De burgerlijke kamers behandelen ook de verzekeringsbetwistingen naar aanleiding van verkeers- of treinongevallen, zoals de regresvordering van de verzekeringsmaatschappijen (d.i. wanneer de verzekeringsmaatschappij de vergoedingen die zij uitgekeerd heeft na een ongeval, in bepaalde gevallen terugvraagt van de verzekerde en/of de verzekeringsnemer).
Tot slot worden door de burgerlijke kamers van de politierechtbank ook de hogere beroepen tegen zogenaamde GAS-boetes (=gemeentelijke administratieve sancties) en inbreuken op de Voetbalwetgeving behandeld, alsook de problemen in verband met het niet naleven van de inburgeringswet.
Over het verloop van een burgerlijke procedure voor de politierechtbank: klik hier.
II. Organisatiestructuur
De politierechtbank van Leuven telt 4 politierechters (officieel "rechters in de politierechtbank" geheten), die elk zowel strafrechtelijke als burgerrechtelijke zaken behandelen. De politierechtbank van Leuven heeft geen afdelingen elders in het arrondissement, en houdt bijgevolg enkel zitting in Leuven zelf (adres: klik hier).
De politierechtbanken van elk arrondissement worden samen met de vredegerechten geleid en georganiseerd door een directiecomité bestaande uit de voorzitter van de vrederechters en rechters in de politierechtbank, de ondervoorzitter (die rechter in de politierechtbank is wanneer de voorzitter vrederechter is, of omgekeerd) en de arrondissementele hoofdgriffier bij de vredegerechten en de politierechtbank.
Voor vragen, opmerkingen of suggesties over de werking van de politierechtbank van Leuven kunt u het directiecomité contacteren per mail op het adres Leuvenvredpoldircom@just.fgov.be (link sends e-mail). U kunt daarvoor eventueel het suggestie- en klachtenformulier gebruiken dat u onder deze link vindt.
III. Waarvoor kan men op de griffie van de politierechtbank terecht?
Zie hiervoor op deze website onder deze link.