09/05/2023

Wist je dat je dankzij een tijdelijke maatregel in alle vertrouwelijkheid kan onderhandelen met een of meerdere schuldeisers wanneer de continuïteit van jouw onderneming bedreigd is?

Echt waar! Het voorbereidend akkoord, ook bekend als de pre-pack, laat een onderneming in moeilijkheden toe in alle vertrouwelijkheid een minnelijk akkoord te sluiten of een reorganisatieplan op te stellen.

Het enige wat je moet doen, is een (eenzijdig) verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Dat kan digitaal via Regsol. De voorzitter stelt dan een gerechtsmandataris aan die jou tijdens de procedure begeleidt en een gedelegeerd rechter die toezicht houdt op het verloop ervan. De aanstelling wordt niet bekendgemaakt en blijft dus vertrouwelijk. Op die manier kan je met een of meerdere schuldeisers onderhandelen zonder dat de andere schuldeisers ervan op de hoogte zijn.

De voorzitter kan op verzoek van de gerechtsmandataris voorwaarden of termijnen toestaan die aangepast zijn aan de noden van de onderneming in moeilijkheden, voor een maximumduur van 4 maanden. Nog een voordeel: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt, net zoals voor de grp en de ondernemingsbemiddeling, tussen in de dossierkosten tot 75%.

Wil je van deze tijdelijke maatregel gebruik maken om jouw onderneming er terug bovenop te helpen? Dat kan nog tot 30 september 2023.