25/06/2024

Wist je dat een besloten gerechtelijke reorganisatieprocedure de mogelijkheid biedt om in alle vertrouwelijkheid met één of meerdere schuldeisers te onderhandelen wanneer de continuïteit van je onderneming bedreigd is?

Wat is een besloten gerechtelijke reorganisatieprocedure (GRP)?

Een besloten GRP is een gerechtelijke reorganisatieprocedure waarbij een door de voorzitter van de rechtbank aangestelde herstructureringsdeskundige, in alle discretie, kan onderhandelen met één of meerdere schuldeisers. Het doel is om een minnelijk of (gedeeltelijk) collectief akkoord te bereiken. De procedure blijft strikt vertrouwelijk en de beslissingen worden niet bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Zowel de schuldenaar als iedere schuldeiser of kapitaalhouder kan een besloten GRP aanvragen.

Hoe kan je een besloten GRP aanvragen?

Dit kan door een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank waarin je aantoont dat er in je onderneming sprake is van dreigende insolventie, of m.a.w. dat je onderneming financiële moeilijkheden ervaart. Ook schuldeisers kunnen een verzoek indienen.

De voorzitter van de rechtbank stelt dan een herstructureringsdeskundige aan die de onderhandelingen voert en waakt over het correct informeren van de betrokken schuldeisers. De aanstelling wordt niet bekendgemaakt. Zo kan hij ervoor kiezen om slechts met één of met verschillende schuldeisers te onderhandelen en worden de anderen hier niet van op de hoogte gebracht.

Afhankelijk van de situatie, kan de herstructureringsdeskundige aan de voorzitter van de rechtbank vragen om ten aanzien van bepaalde schuldeisers een opschorting toe te staan. De duur van de opschorting bedraagt maximum vier maanden.

Lopen de onderhandelingen goed, zal de rechtbank een gedelegeerd rechter aanstellen die verslag zal uitbrengen over het bereikte minnelijk akkoord of het voorgestelde (gedeeltelijk) collectief akkoord.

Belangrijk is dat je als schuldenaar op elk moment de procedure zelf kan stopzetten of beperken.