25/04/2025

De politierechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde heeft een ex-schepen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel voor een termijn van drie jaar, en een geldboete van 4.000 euro waarvan 2.000 euro met uitstel voor een termijn van 3 jaar. De beklaagde werd ook vervallen verklaard van het recht tot het besturen van alle motorvoertuigen voor een termijn van 1 jaar, waarvan 6 maanden met uitstel voor een termijn van 3 jaar. De beklaagde veroorzaakte een dodelijk verkeersongeval terwijl hij te snel reed en onder invloed van alcohol was.

Feiten

Op 4 oktober 2023 omstreeks 23.19u vond een dodelijk verkeersongeval plaats in de Aalststraat te Oudenaarde. Een chauffeur reed er een fietser aan die de Aalststraat wou oversteken. Het slachtoffer, op het ogenblik van de feiten 22 jaar oud, kwam als gevolg van de aanrijding om het leven.

Vaststellingen verkeersdeskundigen

Er werden twee verkeersdeskundigen aangesteld (via het Openbaar Ministerie en via de beklaagde). Beide experten besloten dat er sprake was van onaangepaste snelheid. Op de plaats van het ongeval gold een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. Volgens de parketdeskundige reed de beklaagde 75 kilometer per uur, volgens de andere expert lag de snelheid effectief hoger dan 50 kilometer per uur.

De beklaagde reed wel op een voorrangsweg. De fietser had dus bij het oversteken van de Aalststraat voorrang moeten verlenen. De fietser had bovendien een slechte fietsverlichting, droeg zwarte kledij en reed met een hoofdtelefoon op. Hij had ook een strafbare hoeveelheid cannabis in zijn bloed.

Tenlasteleggingen

De beklaagde moest zich voor de politierechtbank van Oudenaarde verantwoorden voor:

  • Onopzettelijk de dood te hebben veroorzaakt van het slachtoffer wegens gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg.
  • Een voertuig te hebben bestuurd met een te hoge alcoholconcentratie (0.57 mg/l).
  • Als bestuurder het hebben nagelaten om zijn snelheid te regelen die vereist was wegens de aanwezigheid van andere weggebruikers, in het bijzonder de meest kwetsbaren.
  • Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, niet in alle omstandigheden te hebben kunnen stoppen voor een hindernis die kon worden voorzien.

Strafmaat

De beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel voor een termijn van drie jaar, en een geldboete van 4.000 euro waarvan 2.000 euro met uitstel voor een termijn van 3 jaar. De beklaagde werd ook vervallen verklaard van het recht tot het besturen van alle motorvoertuigen voor een termijn van 1 jaar, waarvan 6 maanden met uitstel voor een termijn van 3 jaar.

De beklaagde en zijn verzekeringsmaatschappij moeten aan de burgerlijke partijen een schadevergoeding van 100.853 euro (onder aftrek van de reeds betaalde provisie van 19.473 euro) en een rechtsplegingvergoeding van 3924,42 euro betalen.

Motivering rechtbank

Bij de beoordeling van de schuldvraag en het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank onder andere rekening met volgende elementen:

  • Alle tenlasteleggingen waren voor de rechtbank bewezen. De beklaagde was geïntoxiceerd, reed te snel en had – mits een aangepaste snelheid – een noodstop kunnen uitvoeren om de aanrijding te vermijden.
  • De beklaagde nam een catastrofale beslissing door na het drinken van een paar glazen wijn toch nog achter het stuur van zijn wagen te kruipen.
  • Het blanco strafregister van de beklaagde. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de beklaagde regelmatig onder invloed van alcohol zou gereden hebben. Uit het strafdossier blijkt ook dat de beklaagde zich sedert de feiten onthoudt van elk alcoholgebruik.
  • De beklaagde betwistte de feiten en de tenlasteleggingen niet. Hij toonde spijt en heeft geprobeerd om zijn oprechte excuses aan te bieden aan de familie en vrienden van het slachtoffer.
  • Ondanks de onaangepaste snelheid van de beklaagde had de rijwijze van het slachtoffer ook een invloed op de beoordeling van de gestelde vorderingen. Een aandachtige fietser had een aanrijding kunnen vermijden. Het slachtoffer moest bovendien voorrang verlenen aan het verkeer uit de Aalststraat. Uit het verslag van de parketdeskundige bleek ook dat de fiets van het slachtoffer slecht verlicht was. Hij droeg donkere kledij en was dus moeilijk zichtbaar. Het staat ook vast dat hij met een koptelefoon reed en een strafbare hoeveelheid cannabis in zijn bloed had.