30/09/2024

Op 30 september 2024 verscheen een artikel in Het Laatste Nieuws over erkende bemiddelaars. De vrederechters zijn verheugd dat erkende bemiddelaars de nodige aandacht krijgen in de media en bij het brede publiek. Niettemin wensen we te reageren op enkele inhoudelijke onjuistheden in het artikel rond de rol van de vrederechters bij de behandeling van conflicten.

De bewering dat een gerechtelijke procedure gemiddeld twee jaar duurt, is niet correct wat de vredegerechten betreft. Doorgaans zal een vrederechter proberen om een zaak in enkele maanden tijd te beslechten, zelfs wanneer een uitstel gerechtvaardigd is om iedere partij toe te laten zijn standpunt uiteen te zetten. Het gebeurt tijdens een gerechtelijke procedure ook vaak dat een vrederechter met de partijen op de plaats van het geschil afspreekt, en hen daar probeert te verzoenen.

Elke rechtzoekende kan ook een beroep doen op de kosteloze verzoeningsprocedure (voor geschillen die binnen de bevoegdheid van de vrederechter liggen). Op professionele wijze en met al de ervaring die een vrederechter eigen is, wordt gepoogd het geschil op te lossen. Het resultaat van een verzoening wordt neergeschreven in een proces-verbaal dat dezelfde waarde heeft als een vonnis. Pas wanneer dit niet lukt, vormt een klassieke gerechtelijke procedure de enige uitweg.

De kosteloze verzoeningsprocedure voor de vrederechter neemt slechts enkele weken in beslag. Zelfs tijdens een gerechtelijke procedure kan een vrederechter nuttig of verplicht nagaan of verzoening alsnog mogelijk is, en of het opportuun is om de partijen naar een bemiddelaar te verwijzen.

Meer informatie over de bevoegdheden van de vredegerechten en de bestaande procedures vind je op onze website: https://www.rechtbanken-tribunaux.be/nl/het-belgisch-rechtssysteem/vredegerecht.